Kasza z burakiem, papryką, oliwkami i tofu


Kasza gryczana i buraczki.. mniam!
Mogłabym zjeść je bez żadnych dodatków. Jednak w ten obiad wkomponowały się jeszcze papryka, oliwki i tofu z wędzoną papryką. Fajnie się sprawdzi jako lunchbox do pracy. Tofu samo w sobie jest mdłe, więc koniecznie doprawiamy je słodką wędzoną papryką i czosnkiem.

Składniki:

pół szklanki kaszy, 90g
2 buraki, 210g
1 cebula, 105g
1/2 papryki czerwonej, 110g
5 oliwek zielonych, 13g
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
natka pietruszki
oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
przyprawy: wędzona czerwona papryka, 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Kaszę gotować "al dente" można razem z burakami. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać zmiażdzony czosnek, tofu i łyżeczkę wędzonej papryki. Pod koniec smażenia można dodać jeszcze pokrojoną paprykę. Składniki wymieszać ze sobą i polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać obficie listkami natki pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsze ciasteczka! Amarantuski z oczkiem.

Pesto z natki pietruszki. Pasta pietruszkowa ze słonecznikiem.

Krwiste wege - burgery

Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i szpinakiem

Zielone smoothie imbirowe