Najprostsze ciasteczka! Amarantuski z oczkiem.
Dla dzieci i dorosłych a także dla alergików. Bez glutenu, bez nabiału, cukru i jajek.
Zrobiłam dwa rodzaje tych ciasteczek - jedne z amarantusem a drugie z kaszą jaglaną ekspandowaną dla tych, którzy nie lubią lekko orzechowego smaku amarantusa.
Przepis zmodyfikowany z książki "Alaantkowe BLW".
Przepis zmodyfikowany z książki "Alaantkowe BLW".
Składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego - popping z nasion amarantusa, 60g (lub kaszy jaglanej ekspandowanej)
- 1,5 dojrzałego małego banana lub 1 duży banan, 150 g
- 4-6 truskawek, 120g
Banana rozgnieść widelcem w misce. dodać 2 szklanki ekspandowanych zbóż i bardzo dokładnie wymieszać. Truskawki pokroić na ćwiartki. Uformować kulki dowolnej wielkości i "nadziewać" je cząstkami truskawek (lub innych owoców wedle uznania). Następnie ułożyć je na blaszcze i piec około 15 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.
Amarantus ekspandowany świetnie się klei z bananem.
Wersja jaglana jest trochę bardziej kapryśna. Jeśli nie chce się zlepić w ciasteczko to warto dodać więcej banana.
Zrób razem ze swoją pociechą, weźcie ze sobą na spacer albo zjedzcie na deser!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz