Zielone smoothie imbirowe
Uwaga - masz przed sobą przepis na potężną bombę witaminową i antyoksydacyjną! Ten koktajl jest jednym z moich ulubionych: gęsty, delikatnie słodki, lekko kwaśny. Najbardziej wyczuwalny jest smak jabłka i imbiru. W dodatku smoothie jest sycące i niskokaloryczne.
Składniki (na 3 szklanki):
1/2 małego ogórka zielonego, 80g
2 łyżki zmielonych płatków owsianych, 20g
1 kiwi, 75g
sok z 1 pomarańczy, 100g
sok z 1 cytryny, 20g
3 łyżki startego imbiru, 30g
2 małe jabłka, 340g
szpinak mrożony, 200g
1/2 szklanki wody, 120ml
Sposób przyrządzenia:
Jabłka, kiwi i ok. 1/3 kawałka imbiru obrać. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy oraz zmiksować z resztą składników.
Gdy rozsmakujesz się w tym smoothie możesz dodać zmielone siemie lnianę zamiast płatków owsianych. Dzięki temu dostarczysz zdrowych tłuszczów z grupy omega 3, które wspierają pracę serca i mózgu.
Komentarze
Prześlij komentarz