Krwiste wege - burgery
Gdy naszego czerwonego kotleta włożymy do chrupiącej bułki z sałatą i sosem to potrafią nieźle wciągnąć. Ba, wciągają nawet i bez bułki. Idealny poczęstunek dla gości. Zajadają je nawet najwięksi mięsożercy dodając sobie nieco więcej musztardy. Ja robię ich dużo i zamrażam. Kiedy mam ochotę podgrzewam je na kolację czy do obiadu.
Jedynym ich minusem jest to, że mogą się nieco rozpadać, dlatego samemu sprawdź konsystencję. Jeśli za mało się lepią dodaj trochę ugotowanej kaszy lub jajko.
Buraczane kotlety (składniki na ok. 5 sztuk):
- 2 duże buraki lub pół opakowania mrożonych potartych, 225g
- 1 cebula, 100g
- 2 ząbki czosnku, 10g
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 120g
- 1,5 łyżki mąki żytnie typ 2000, 18g
- 2 łyżki płatków migdałów, 20g
- 2 łyżki oliwy 20g
- 2 łyżki natki pietruszki, 25g
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 10g
- 1 łyżka słonecznika łuskanego 10g
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Buraczki obrać i przetrzeć na tarce lub odmrozić. Słonecznik delikatnie sprażyć na suchej patelni. Cebulę usmażyć na oliwie na złoty kolor. Kaszę jaglaną przepłukać minimum dwa razy wrzątkiem a później wrzucić do garnka z i gotować przez 15 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Następnie kaszę, cebulkę i buraki przełożyć do miski i dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi (można założyć jednorazowe rękawiczki). Z masy uformować kotleciki w dowolnej formie. Kotleciki wyłożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Sos do burgerów:
- wegański pomidorowy:
Cebulę usmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać pokrojoną paprykę,pomidora i trochę wody. Dusić do czasu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Całość zblendować na gęsty sos.
- sos mieszany, na szybko:
- wegański pomidorowy:
- miąż z 1 cukini
- 2 cebule
- 1pomidor
- 1 papryka
- bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, lubczyk,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
Cebulę usmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać pokrojoną paprykę,pomidora i trochę wody. Dusić do czasu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Całość zblendować na gęsty sos.
- sos mieszany, na szybko:
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu
- 5 łyżeczek musztardy
- sos czosnkowo-ziołowy:
- natka pietruszki, 20g
- jogurt naturalny gęsty, 150g
- łyżeczka oregano, 5g
- 2 ząbki czosnku, 10g
Bułki podgrzewam w piekarniku, wkładam pomiędzy nie kotlety, polewam sosem i dodaję:
- plastry ogórka konserwowego ostrego
- kawałki papryki
- sałatę
- plastry ogórka zielonego.
Na końcu zamykam burgera i podaję razem z surówką. Przed zrobieniem zdjęcia ugryzłam burgera, wybaczcie - nie mogłam się powstrzymać :)
Na zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz