Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i szpinakiem
Filety z piersi kurczaka na parze. Jedliście? Dobrze przyrządzone mogą być naprawdę smaczne, soczyste i miękkie. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że staną się suche.
Filety z piersi z kurczaka często goszczą na stołach Polaków. Zazwyczaj smażone, panierowane. Przygotowałam zdrowszą, lżejszą wersję bez panierki. Za to ze szpinakiem i mozzarellą. Jeśli nie lubisz szpinaku zamień go na pomidory, lub duszony jarmuż.
Szpinak
Składniki:
250g szpinaku mrożonego
1 mała cebula
żółtko jaja
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: 1 łyżka śmietanki lub serka do smarowania z ziołami
sól, pieprz
Cebulkę smażyć na bardzo małym ogniu. Po kilku minutach dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę wody. Dusić na małym ogniu, aż woda wyparuje. Na końcu dodać żółtko jaja, serek i doprawić.
Piersi z kurczaka
Składniki:
2 piersi z kurczaka, 500g
1/2 kulki mozzarelli, 60g
przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz
Piersi umyć i osuszyć. Filety nacinać poprzecznie, (minimum 3 nacięcia). Mozzarellę pokroić
w paski. Filety ułożyć na 1 poziomie parowaru lub innym naczyniu do gotowania i nadziewać raz szpinakiem raz serem. Posypać obficie słodką i ostrą papryką. Gotować około 15-20 minut
w zależności od wielkości kurczaka.
w paski. Filety ułożyć na 1 poziomie parowaru lub innym naczyniu do gotowania i nadziewać raz szpinakiem raz serem. Posypać obficie słodką i ostrą papryką. Gotować około 15-20 minut
w zależności od wielkości kurczaka.
Zajadać skropione oliwą wraz z warzywami, sałatką i kaszą czy ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz