Omlet czekoladowy naturalny z owocami




Ostatnio mam fazę na omlety. Robię je na śniadanie, na różne sposoby. Moje ulubione to czekoladowe. Czuję się jakbym jadła ciacho, a tak naprawdę zjadam wartościowe i sycące śniadanie! 

3 duże jaja, 180g
1,5 łyżki gorzkiego kakao, 15g
3 daktyle zalane w 1/3 szklanki wrzątku, 25g
1/2 szklanki mleka, 100ml
2 łyżki płatków jaglanych, 20g
1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia, 3g
owoce- u mnie akurat kiwi

Sposób przyrządzenia:

Wersja na szybko:
Wszystkie składniki zblendować i smażyć na połowie łyżeczki oleju kokosowego, na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). Po kilku minutach obrócić na drugą stronę.

Puszysty omlet - gdy masz więcej czasu: 
Daktyle po ok. 5 minutach moczenia we wrzątku zblendować na gładką masę, (razem z wodą). Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka zblendować lub zmiksować z mlekiem, kakakem, płatkami oraz syropem daktylowym. Na końcu delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsze ciasteczka! Amarantuski z oczkiem.

Pesto z natki pietruszki. Pasta pietruszkowa ze słonecznikiem.

Krwiste wege - burgery

Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i szpinakiem

Zielone smoothie imbirowe