Szybkie zupy warzywne na bazie rosołu


Jarzynowa z kostką jaglaną

Składniki:

1 litr rosołu
Mrożone warzywa- marchew, kalafior, brokuł, 450g
Zielona soczewica
Odrobina koperku,
Pieprz

Soczewicę namoczyłam przez godzinę. Do gotującego bulionu dodałam warzywa, soczewicę i koperek. Doprawiłam do smaku. 

Kostka jaglana
szklanka kaszy jaglanej, 100g
4 szklanki wody do gotowania

Kaszę przesypałam na suchą patelnię i prażyłam, potrząsając patelnią przez ok.2min. Kiedy poczułam orzechowy zapach wypłukałam kaszę gorącą wodą.

Do gotującej się wody w garnku wsypałam kaszę i gotowałam na najmniejszym ogniu przez 18 minut pod przykryciem. Kasza ma wchłonąć całą wodę.  Nie podnosiłam pokrywki i nie mieszałam podczas gotowania. Naczynie z płaskim dnem opłukałam zimną wodą. Ugotowaną kaszę zblendowałam i przełożyłam do naczynia. Pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Szerokim nożem pokroiłam ostudzoną kaszę na kostki. 




Zupa kalafiorowa z koperkiem



Składniki:
2 szklanki bulionu warzywno-drobiowego (rosołu), 500ml
2 szklanki wody, 500ml
½ dużego kalafiora
½ pęczka koperku
Sól, pieprz, szczypta kurkumy
Ryż


Koperek posiekałam. Kalafiora gotowałam ok.30 min w wodzie. Zupę zblendowałam na krem, dodałam koperek i ugotowany ryż basmati.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsze ciasteczka! Amarantuski z oczkiem.

Pesto z natki pietruszki. Pasta pietruszkowa ze słonecznikiem.

Krwiste wege - burgery

Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i szpinakiem

Zielone smoothie imbirowe