Szybkie zupy warzywne na bazie rosołu
Jarzynowa z kostką jaglaną
Składniki:
1 litr rosołu
Mrożone warzywa- marchew, kalafior, brokuł, 450g
Zielona soczewica
Odrobina koperku,
Pieprz
Soczewicę namoczyłam przez godzinę. Do gotującego bulionu dodałam warzywa, soczewicę i koperek. Doprawiłam do smaku.
Kostka jaglana
szklanka kaszy jaglanej, 100g
4 szklanki wody do gotowania
Kaszę przesypałam na suchą patelnię i prażyłam, potrząsając
patelnią przez ok.2min. Kiedy poczułam orzechowy zapach wypłukałam kaszę gorącą
wodą.
Do gotującej się wody w garnku wsypałam kaszę i gotowałam na
najmniejszym ogniu przez 18 minut pod przykryciem. Kasza ma wchłonąć całą
wodę. Nie podnosiłam pokrywki i nie
mieszałam podczas gotowania. Naczynie z płaskim dnem opłukałam zimną wodą.
Ugotowaną kaszę zblendowałam i przełożyłam do naczynia. Pozostawiłam do
całkowitego ostygnięcia. Szerokim nożem pokroiłam ostudzoną kaszę na kostki.
Składniki:
Zupa kalafiorowa z koperkiem
2 szklanki bulionu warzywno-drobiowego (rosołu), 500ml
2 szklanki wody, 500ml
½ dużego kalafiora
½ pęczka koperku
Sól, pieprz, szczypta kurkumy
Ryż
Koperek posiekałam. Kalafiora gotowałam ok.30 min w wodzie. Zupę zblendowałam na krem, dodałam koperek i ugotowany ryż basmati.
Komentarze
Prześlij komentarz