Sałatka makaronowa z kurczakiem i rukolą
Znudziły Ci się piersi z kurczaka z ziemniakami na obiad? Mam dla Ciebie propozycję na szybki pełnowartościowy obiad, który możesz zabrać ze sobą do pudełka.
Lubię rukolę najbardziej ze wszystkich sałat za jej wyrazisty smak. Nic dziwnego, że dodają ją nawet do pizzy.
Makaron zawsze gotuj "al dente", ponieważ im dłużej gotujesz tym ma wyższy indeks glikemiczny. To znaczy, że zjedzenie rozgotowanego makaronu szybciej i gwałtowniej podniesie poziom glukozy we krwi, a po pewnym czasie równie gwałtownie ten poziom będzie spadać, co wywołuje m.in. znużenie oraz uczucie głodu. Ta sama zasada dotyczy innych produktów węglowodanowych (ryże, kasze, ziemniaki). Gotuj je możliwie jak najkrócej.
Składniki (na ok. 3 porcje):
1 paczka makaronu pełnoziarnistego penne, 250g
2 małe filety z piersi kurczaka, 430g
5 garści rukoli, 100g
1 papryka czerwona, 230g
1 rzodkiewka, 15g
1 pomidor, 170g
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia, 10g
1 łyżka oleju lnianego do podania, 10g
przyprawy: curry, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Piersi z kurczaka pokroić i doprawić. Następnie podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Warzywa pokroić - na przykład w większą kostkę. Wszystko razem wymieszać w dużej misce i doprawić do smaku. Na samym końcu polać olejem lnianym.
Komentarze
Prześlij komentarz