Ciasteczka a'la szyszki
Czy pamiętasz czekoladowe szyszki z dmuchanego ryżu? Ja chętnie po nie sięgałam jako dziecko.
Moja wersja jest banalnieprosta i szybka w przygotowaniu. Na dodatek kasza jaglana wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B (B1, B2, i B6) oraz żelaza i miedzi spośród innych kasz. Tym razem użyłam "nadmuchanej" kaszy jaglanej (ekspandowanej), którą znalazłam w Lidlu.
Wygląda trochę jak styropian, w smaku neutralna. W moim przepisie ogrywa pierwszoplanową rolę obok wysokiej jakości gorzkiej czekolady.
Składniki:
1/3 opakowania kaszy jaglanej ekspandowanej, 35g
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (minimum 74% zawartości kakao), 50g
1 łyżeczka oleju kokosowego, 5g
1 łyżka wiórków kokosowych,
Sposób przyrządzenia:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem z łyżeczką oleju. Kaszę wsypać do miski, dodać wiórki kokosowe i wlać roztopioną czekoladę. Dobrze wymieszać.
Formę do pieczenia, lub pudełko do żywności wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej tak by można było nim przykryć. Masę przełożyć do pojemnika z papierem, przykryć i mocno ugniatać. Włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu delikatnie pokroić na małe kawałki. Można pokroić wzdłuż i mieć z nich batoniki. Najlepsze są prosto z lodówki, gdy dłużej leżą miękną i mogą się rozlatywać.
Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny kaszy jaglanej (IG 70) zabierz ją na siłownię. Idealnie sprawdzi się jako szybka i smaczna przekąska potreningowa.
Na zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz