Awokado zapiekane z jajkiem
Jedna z pierwszych myśli o poranku to czy zjeść śniadanie "na słodko" czy "na słono". Tym razem zabrałam się za awokado w wytrawnej wersji. Chciałam upiec takie z pięknym żółtym oczkiem w środku. Śpieszyłam się więc i oczko się rozlało. Dlatego środek awokado wymieszałam z zółtkiem i dodałam papryki do naczynia. Ta wersja chociaż gorzej wygląda to lepiej smakuje.
Składniki:
1 awokado, 140g
2 żółtka jaj, 40g
1/2 papryki czerwonej, 110g
2 łyżki kiełków rzodkiewki, 15g
Sposób przyrządzenia:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć. Pozostały miąższ delikatnie wymieszać z żółtkami. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie paprykę pokroić w paski. Po jego nagrzaniu przygotowane awokado umieścić w stabilnej pozycji w naczyniu żaroodpornym razem z papryką. Piec przez około 15 minut (żółtko nie powinno być ścięte). Gotowe awokado przełożyć na talerz i obsypać kiełkami rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Awokado zajadaj w solo lub w towarzystwie upieczonych plastrów papryki i grzanek z chleba żytniego.
Komentarze
Prześlij komentarz