Awokado zapiekane z jajkiem




Jedna z pierwszych myśli o poranku to czy zjeść śniadanie "na słodko" czy "na słono". Tym razem zabrałam się za awokado w wytrawnej wersji. Chciałam upiec takie z pięknym żółtym oczkiem  w środku. Śpieszyłam się więc i oczko się rozlało. Dlatego środek awokado wymieszałam z zółtkiem i dodałam papryki do naczynia. Ta wersja chociaż gorzej wygląda to lepiej smakuje. 

Składniki:
1 awokado, 140g
2 żółtka jaj, 40g
1/2 papryki czerwonej, 110g
2 łyżki kiełków rzodkiewki, 15g

Sposób przyrządzenia:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć. Pozostały miąższ delikatnie wymieszać z żółtkami. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie paprykę pokroić w paski. Po jego nagrzaniu przygotowane awokado umieścić w stabilnej pozycji w naczyniu żaroodpornym razem z papryką. Piec przez około 15 minut (żółtko nie powinno być ścięte). Gotowe awokado przełożyć na talerz i obsypać kiełkami rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Awokado zajadaj w solo lub w  towarzystwie upieczonych plastrów papryki i grzanek z chleba żytniego.

Na zdrowie!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsze ciasteczka! Amarantuski z oczkiem.

Pesto z natki pietruszki. Pasta pietruszkowa ze słonecznikiem.

Krwiste wege - burgery

Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i szpinakiem

Zielone smoothie imbirowe